3D-smartphone is slecht voor je ogen

Langdurig van dichtbij kijken naar 3D-beelden blijkt zeer vermoeiend voor de ogen. Geïrriteerde ogen, vermoeidheid en hoofdpijn vormen een belangrijk obstakel voor brede toepassing van 3D-technologie in smartphones.

Het probleem van dichtbij kijken naar 3D-beelden is dat de ogen op een ander punt moeten scherpstellen dan dat waarop zij zich richten. Dit concludeert Martin Banks, hoogleraar optometrie van de universiteit van Berkeley.

Ogen stellen zich in normale situaties scherp op het punt waarop ze zich richten. Bij het bekijken van 3D moeten de ogen op het scherm scherpstellen want daar komt het licht vandaan, maar tegelijk moeten zij zich richten op het punt waar het onderwerp zich bevindt, en dat kan voor of achter het scherm zijn. Geïrriteerde ogen, vermoeidheid en hoofdpijn zijn het gevolg.

Bij het gebruik van 3D-technologie op korte afstand, bij 3D-smartphones en bijvoorbeeld gameconsoles, doen de problemen zich voor wanneer het onderwerp uit het toestel naar de gebruiker komt.

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Oeps de baas komt – verander Facebook in Word!
Lees ook:Twitter Analytics
Lees ook:Filosofeer mee over ‘de stad’
Lees ook:Privacy op internet weer in het gedrang?
Lees ook:Journalistiek initiatief one11.nl zoomt anders in op actualiteiten

Eén reactie op “3D-smartphone is slecht voor je ogen

  1. smooth

    Dan vind ik het toch zeer vreemd dat ik hier nooit last van heb. Hoewel ik van veel mensen hoor dat ze er niet zo goed tegen kunnen valt het bij wel mee. Ik heb nu dus een HTC EVO 3D en gebruik de 3D optie toch wel regelmatig en nooit nergens last van.

    Ik denk dat het last krijgen van 3D heel persoonsgebonden is. Dus om het meteen een ‘aanslag op je ogen’ te noemen is misschien overdreven niet?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.