Online profiel vervangt CV

Meer dan de helft van de werkgevers (54 procent) verwacht dat een online profiel het traditionele CV gaat vervangen.

Als belangrijkste redenen hiervoor noemen zij dat gestandaardiseerde profielen gemakkelijker te vergelijken zijn en dat talenten met online profielen beter te vinden zijn door geautomatiseerde screeningtools.

Dit blijkt uit onderzoek van StepStone Solutions onder ruim 300 respondenten uit de zogenaamde ‘talentacquisitie’ branche. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 73 procent van de werkgevers social media nu al beschouwt als een goed extra middel voor het werven van talent. Negentien procent van de werkgevers verwacht zelfs dat social media de gebruikelijke middelen zoals vacaturesites en advertenties zal vervangen. 

“De persoonlijke touch van het traditionele Curriculum Vitae kan niet zomaar gevat worden in een standaard online profiel. Dat wordt nu nog gezien als een nadeel. Echter de nieuwe generatie  HR professionals zijn opgevoed met social media. Het zou daarom niet reëel zijn om verdere integratie van social media in werving en selectie uit te sluiten,” aldus Sander Kerkhoffs, Managing Director Nederland bij StepStone Solutions.

Lees ook:HR-professionals onderschatten rol van social media
Lees ook:Twitter en Facebook onder werktijd: geen probleem!
Lees ook:
Lees ook:Nederlandse kinderen meest actief op social media
Lees ook:Ook ’70-plussers’ actief op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.