Doelgroep versus Community?

Is doelgroepdenken uit? En moeten we ons niet puur richten op deelname aan de juiste communities om daar in contact te komen met de echte gebruikers van onze producten en diensten?

Onlangs organiseerde Welcom Amsterdam een bijeenkomst over dit onderwerp. Het blijkt dat nog heel veel communicatie gericht is op het inkaderen van beoogde doelgroepen en dat daar de pijlen op worden gericht.

Zo presenteerde de Psoriasis Vereniging Nederland met een actie-site de campagne “I am what I am”.  Met een fotoreeks wordt de huidziekte openlijk getoond, met reacties vanuit verpleegkunde en medisch specialisten.  Dit is vervolgens weer gekoppeld aan een tijdschrift en een BN’er. In dit geval was dat zanger Gordon die ook aan deze ziekte lijkt te lijden en daar openlijk en geëmotioneerd over spreekt.

Volgens Peter Nelissen van Media Consult is deze aanpak niet meer van deze tijd: “alles draait om communities”.  Het grote verschil is dat communities zich vormen rondom gemeenschappelijke interesses en belangen, en dus niet rond demografische kenmerken. “En zo zou een community rond Psoriasis zowel patiënten, als hun partners, specialisten, verpleegkundigen, collega’s etc.  kunnen bevatten”. Daarmee krijg je inderdaad veel directer contact en dat leidt tot snellere uitwisseling en verbinding.

Bron: www.communicatieonline.nl

Lees ook:Social media: waar staan we nu?
Lees ook:Leuke blogs voor ‘food lovers’
Lees ook:De 5 spraakmakende social media apps van 2010
Lees ook:Social media geeft meer macht aan samenleving
Lees ook:Nieuwe online communities voor servicemonteurs en accountmanagers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.