Cyberpesten gebeurt vooral via social media

Slachtoffers van cyberstalken worden vooral belaagd via sociale netwerken. Veel vaker dan via bijvoorbeeld e-mail of telefoon.

 Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Bedfordshire.

De onderzoekers ondervroegen 353 Britse slachtoffers van cyberpesten en concluderen dat zo’n 62 procent van de ondervraagden digitaal lastiggevallen is via sociale media. Dat percentage ligt veel hoger dan pesten en stalken via werkmail, privémail, en mobiel bellen.

De onderzoekers zijn naar eigen zeggen geschrokken van de gevolgen van digitaal stalken en pesten. Sommige ondervraagden hebben zelfmoordpogingen gedaan of durven niet meer over straat. De onderzoekers roepen sociale netwerken dan ook op maatregelen te nemen.

Opvallend is volgens de onderzoekers dat het overgrote deel van stalken en pesten via sociale netwerken anoniem gebeurt en anders veel door onbekende personen. Juist het feit dat niet duidelijk is wie de dader is, kan voor slachtoffers grote gevolgen hebben.

Facebook, met wereldwijd 750 miljoen leden, heeft naar aanleiding van het onderzoek aangegeven de procedures rond het melden van ongewenst gedrag te herzien. “Niets is belangrijk voor ons dan de veiligheid van onze leden”, aldus een woordvoerder.

 Bron: Universiteit van Bedfordshire.

Lees ook:Gezichtsherkenning is gevaarlijk!
Lees ook:Paus prijst de mogelijkheden van social media
Lees ook:Hyves heeft nog steeds meer leden dan Facebook
Lees ook:Ultradunne e-readers binnenkort een feit?
Lees ook:Social media valkuilen issue in 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.