10 tips voor online lesgeven

Eigenlijk heb je geen idee of je studenten wat geleerd hebben wanneer ze de collegezaal uitlopen. Je hebt ze iets willen bijbrengen, maar is het blijven hangen? Met online teaching heb je daar meer grip op. Het vergt wat meer inspanning en interactiviteit, maar wat je studenten doen is zichtbaarder en beter te controleren. Je ziet bijvoorbeeld wanneer ze aan forumdiscussies meedoen en wanneer ze hun opdrachten uploaden. Een ook jij, als docent, kunt makkelijker één op één acteren naar je studenten toe, door ze persoonlijk feedback te geven en hun vragen te beantwoorden.

Voordelig voor de studenten is, is dat ze mee kunnen doen wanneer ze willen (als ze het maar doen natuurlijk, anders halen ze geen punten of blijft hun beoogde certificaat nog even in een lade liggen). Omdat lesgeven in een online leeromgeving totaal anders is dan in real life, moet je eigenlijk een beetje omgeschoold worden. 10 tips die je daarbij kunnen helpen:

  1. 1. Ga na of online teaching bij je past

Online teaching is niet voor iedereen weggelegd. Bedenk of je het leuk vindt om dagelijks minimaal 1 tot 2 uur per dag achter de computer te zitten. Je zit daarbij wel eens met technische ongemakken. Ook moet je de studenten regelmatig van feedback voorzien en hun vragen beantwoorden.

  1. 2. Wees goed voorbereid

Laat zien dat je goed op de hoogte bent van het lesmateriaal en de deadlines. Redelijke kennis van de techniek van de online leeromgeving is ook nooit verkeerd.

  1. 3. Gebruik zowel synchrone als a-synchrone interactiemethoden

De meeste mensen vinden het prettig om het gebruik van synchrone (chat, conferencing) en a-synchrone (e-mail, forum) interactiemethoden af te wisselen.  Synchrone interactie is bijvoorbeeld prima om vraag en antwoord-sessies te houden, a-synchrone interactie is onder andere goed om informatie te delen en te discussiëren.

  1. 4. Maak je studenten zo interactief mogelijk

Interactiviteit is dé sleutel tot een succesvolle online leeromgeving. Hoe meer je als docent met de studenten interactie hebt, hoe meer grip je hebt op je lesmethode en het plezier dat de studenten hebben in de lesstof.

  1. 5. Geef op tijd bruikbare feedback

Als je zegt dat je altijd binnen 24 uur reageert, doe dat dan ook. En maak je feedback bruikbaar. Zeg dus niet alleen dat een student het bijvoorbeeld goed doet, geef ook een motivatie waarom.

  1. 6. Gebruik ook offline media

Niet al je lesmateriaal zal online goed leesbaar zijn. Handig dus om je lesmethode zo te ontwikkelen, dat de studenten het lesmateriaal makkelijk uit kunnen printen. Presenteer je lesmateriaal bijvoorbeeld in één groot document in plaats van talloze kleine.

  1. 7. Laat studenten van elkaar leren

Perfect voor online teaching: studenten elkaars werk laten evalueren, dit online laten zetten en erover discussiëren met elkaar. Zeker weten interactief én leerzaam.

  1. 8. Moedig studenten aan

Zo’n online leeromgeving is redelijk nieuw. Nog niet iedereen is er goed bekend mee. Moedig de studenten daarom aan om de tijd te nemen de omgeving te leren verkennen en laat ze feedback geven op de werking ervan en je eigen lesmateriaal.

  1. 9. Laat eerst de opdrachten zien

Als je eerst de opdrachten presenteert, zullen de studenten geneigd zijn direct meer interactie te vertonen: wanneer moeten we het inleveren? Hoe interpreteer je vraag X? Etc. Pas daarna plaats je al het andere lesmateriaal.

  1. 10. Vind je eigen stijl van lesgeven

Geef vooral veel online courses. Daarmee ontdek je je eigen stijl van lesgeven en kom je erachter wat je precies in de leeromgeving aanspreekt en wat niet. Kun je ook meteen zien waar de knelpunten in het systeem zitten en daar iets mee doen.

http://home.sprynet.com/~gkearsley/OItips.htm

Lees ook:Dik.nl (aanrader!) Snel online video’s verzamelen
Lees ook:Mond-tot-mond-reclame flink van invloed op aankoopbeslissingen
Lees ook:Universiteit van Tilburg exploiteert met social media
Lees ook:Haal je MBA via Facebook
Lees ook:Tips voor meer YouTube ‘traffic’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.