Kleur bekennen

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Iedereen die met foto en video werkt, weet dat je kleuren pas kunt beoordelen (en dus betrouwbaar kunt bewerken) op een goede monitor die bovendien nog eens gecalibreerd is. Zo weet je bijvoorbeeld met zekerheid dat ‘wit’ wit is en ‘zwart’ niet donkergrijs omdat je LCD-scherm niet goed staat afgesteld. Wat me altijd verwonderde aan dit verhaal is, dat op het moment dat jouw film of foto de wijde wereld intrekt, hij terechtkomt in een wetteloze monitor- en TV-jungle waar zowat elk beeldscherm anders staat ingesteld. Het verschil tussen mijn gecalibreerde LCD-monitor en mijn LCD-TV is schokkend. Op mijn TV lijkt alles veel donkerder en de kleuren zijn veel meer verzadigd. De vijf schermen in mijn kantoor en vier in mijn huishouden houden er ook geheel eigen normen op na qua kleur, contrast en verzadiging. Ik heb geprobeerd de kleuren naar elkaar toe te trekken maar dat was een hopeloze onderneming.

Het gegeven dat elke TV en elke monitor op de wereld anders gebouwd is, andere technieken en onderdelen gebruikt, is nagenoeg een garantie dat mijn wit nooit hetzelfde zal zijn als jouw wit. Maar als uniformiteit onmogelijk is, betekent dat dan dat we het streven naar puurheid maar moeten opgeven? zei hij hoogdravend. Hoe een praktisch dilemma opeens tot filosofische bespiegelingen kan leiden…

Het oordeel hierover laat ik aan u.

Lees ook:Politiewoordvoerder zet wachtwoord op Twitter
Lees ook:Inspiratie door kleur: laat je meeslepen op colourlovers.com
Lees ook:Tips voor het gebruik van kleur in uw communicatie
Lees ook:Kleding praat! Wat doe jij aan vandaag?
Lees ook:Gwen Jansen Porsche Onderneemster vh Jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.