The Art of Battery Maintenance

Gastblogpost

door: Jeroen Wolf

Batterijen zijn een basisonderdeel van je videogereedschap. Lampjes, zenders, microfoons, zelfs camera’s kunnen geheel op batterijen draaien. Het is dus van essentieel belang dat ze betrouwbaar zijn. Maar hoe weet je dat? De meeste zekerheid bieden nog altijd niet-oplaadbare batterijen, gewoon vers-uit-de-verpakking. Varta’s bijvoorbeeld. Dan weet je zeker dat die vol op lading zijn. Meestal heb ik bij opdrachtwerk voor de zekerheid er 4 of 8 bij me, voor het geval dat. Maar goede oplaadbare batterijen vormen de basis.

Ik heb na mindere ervaringen met diverse oplaadbare batterijen de Eneloops gekocht, een serie batterijen van fabrikant Sanyo die volgens de brochures 1500x oplaadbaar zijn en na drie maanden pas 10% van hun energie kwijt zijn. Aanvankelijk had ik 2 x 4 witte Eneloops gekocht maar omdat het tijdens het draaien nog wel eens hectisch kan worden, kun je in de drukte vergeten welk setje nu het laatst gebruikt was. Dus om extra stress te voorkomen, heb ik 4 x 4 setjes gekleurde Eneloops gekocht. In één klap herken je dan welke je net gebruikt hebt.

Maar met batterijen alleen ben je er nog niet. Ik had een simpele batterijlader maar ik wil met zekerheid weten of mijn batterijen ook werkelijk geladen zijn, hoeveel vermogen ze hebben en hoe ze er na verloop van tijd aan toe zijn. De zoektocht naar een slimme lader begon. Er was duidelijk één model dat eruit sprong: de Powerex MH-C9000. Een charger-analyzer van rond de 50 euro.

Ik ben geen groot liefhebber van handleidingen en die van de Powerex is… geen 1,2,3 stappenplan. Laat ik het zo zeggen: Het werd al snel duidelijk dat je alleen al aan het onderhoud van je batterijen een volwaardige studie kunt wijden. De mogelijkheden van dit apparaat zijn indrukwekkend. Maar na een paar sessies met de lader begin ik er al in te komen. Refresh & Analyze, Break-In mode en Battery Rescue Steps zijn begrippen die voor mij geen geheimen meer kennen!

Je kunt oude, ogenschijnlijk ‘rotte batterijen’ revitaliseren, nieuwe batterijen optimaliseren, en de echte afdankertjes elimineren. Je kunt laden en ontladen op verschillende sterktes. Voor het laden geldt als vuistregel: hoe sneller je laadt, hoe minder grondig dit gebeurt. Goed laden kost tijd en zorgt dat je batterijen langer meegaan. Maar ook snel laden behoort tot de mogelijkheden.

Dit is een prachtig apparaat dat mij alle informatie en elke functie verschaft waarnaar ik op zoek was en meer. Binnenkort meer over mijn ervaringen, ook wat betreft de Eneloops.

Lees ook:Schreeuw je batterij vol
Lees ook:Kleur bekennen
Lees ook:Vergelijk je rijk
Lees ook:5 tips voor effectieve e-mail marketing
Lees ook:Mond-tot-mond-reclame flink van invloed op aankoopbeslissingen

2 reacties op “The Art of Battery Maintenance

 1. Burnout symptomen

  Goh, dat is een hoop werk voor wat batterijen.

    /  
 2. Gwen Jansen

  reactie Jeroen Wolf:

  Valt wel mee, hoor. Het is eenmalig even goed lezen. Je krijgt er heel veel betrouwbaarheid voor terug en dat is onbetaalbaar als videoproducent!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.