Categorie: "Videoproductie (Jeroen Wolf)"

De Konova Slider is binnen

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Mijn slider is binnen: een lange, smalle doos, niet zo indrukwekkend als ik gedacht had. Beetje klein voor al dat geld! Maar voor filmmakers geldt natuurlijk: hoe kleiner hoe beter, want minder tilwerk. Eerste indruk: dit ding voelt supersolide. Hij zal niet snel buigen onder gewicht dus je kunt hier een behoorlijke camera op zetten. Het is eigenlijk een heel simpel apparaat; weinig fratsen. Een paar schroeven om de poten te bevestigen en je bent klaar met de constructie.

Mijn apparatuur: Canon 550D

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Mijn laatste camera-aankoop en wat voor één. Een zeer betaalbare digitale spiegelreflexcamera die Full HD video opneemt en de mogelijkheid biedt om een externe microfoon aan te sluiten. Voor mij was dit de aanleiding om te gaan experimenteren met video opnemen met een DSLR-camera (digitale spiegelreflex-camera).

Een nieuw postpakket: Koreaanse delicatesse

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Ik heb een heel fijn pakje uit Korea binnen. Leuk om ook eens iets positiefs uit dat werelddeel te melden. Ik heb een week of 3 geleden een rig (modulair schouderstatief) besteld voor mijn Canon 550D en het ziet ernaar uit dat hij binnen is. Kijk naar mijn tweede unboxing video en zie met eigen ogen dat dit echt klasse-spul is. Het ziet er goed uit, het voelt degelijk, de afwerking is prachtig. Ik kan er weinig negatiefs over zeggen. Nou ja, er zat geen handleiding bij…

18494167

De DSLR Cinematography Guide

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Voor beginnende én gevorderde DSLR-shooters (een groeiende groep mensen die filmen met een digitale spiegelreflexcamera) is er een uitgebreide, toegankelijke pdf over DSLR’s, accessoires en workflow. Ik ben zelf geen grote fan van handleidingen en het langere leeswerk over techniek sla ik vaak liever over. Maar dit is prettig, praktisch geschreven en het ontwerp is ook fijn, met een groot lettertype en rijkelijk geïllustreerd. Er wordt uitgebreid gesproken over het werken met een DSLR, wat voor accessoires je nodig hebt en waar je die kunt kopen.

Sony PMW-EX1 R

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Mijn trots, steun en toeverlaat. Elke (semi-)professional kent hem inmiddels: de Sony EX1, inmiddels opgevolgd door de EX1R. Begin 2010 heb ik mijn EX1 verkocht en een EX1R gekocht, waarvan de “R” geloof ik voor ‘revised’ (gereviseerd) staat. Ze schieten allebei dezelfde prachtige beelden maar de ‘R” kan wat meer, zoals DVcam draaien. Er zijn wat ergonomische verbeteringen op de ‘R’ aangebracht; een paar extra knoppen en handigheidjes.

Gratis steadicam/dolly-effect

Gastblogpost

door: Jeroen Wolf

Met een steadicam, een dolly of een slider kun je beelden draaien die anders niet mogelijk zijn. Trappen lopen, hindernissen nemen, hoger of verder draaien dan je arm lang is, en dat allemaal schok- en trilvrij. Alhoewel: met heel kleine camera’s en DSLR’s gebruik ik een relatief goedkoop, lichtgewicht statief als een camera support-system om rond te lopen en dat werkt heel goed.

Maar zo vloeiend met een statief draaien als de persoon in deze video het doet, is het mij nooit gelukt. Zo’n simpel idee, en zo effectief.

Video met een fotocamera

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Afgelopen weekend vond er in Amsterdam een bijzondere meeting plaats: zo’n honderd videoprofessionals en amateurs uit binnen- en buitenland trokken al filmend en flitsend door de stad en stortten zich als een zwerm uitgehongerde sprinkhanen op alles wat fotogeniek was- of daarvoor door- ging. Dit alles onder de bezielende begeleiding van camera-guru Philip Bloom (cameraman, regisseur). Bijzondere aan dit verhaal was dat de mensen niet filmden met videocamera’s maar met fotocamera’s. Hier is een videoverslag en een interview met de guru himself. DSLR meetup Amsterdam

Kleur bekennen

Gastblogpost

Door: Jeroen Wolf

Iedereen die met foto en video werkt, weet dat je kleuren pas kunt beoordelen (en dus betrouwbaar kunt bewerken) op een goede monitor die bovendien nog eens gecalibreerd is. Zo weet je bijvoorbeeld met zekerheid dat ‘wit’ wit is en ‘zwart’ niet donkergrijs omdat je LCD-scherm niet goed staat afgesteld. Wat me altijd verwonderde aan dit verhaal is, dat op het moment dat jouw film of foto de wijde wereld intrekt, hij terechtkomt in een wetteloze monitor- en TV-jungle waar zowat elk beeldscherm anders staat ingesteld.

Cameraverslaving

Gastblogpost

door: Jeroen Wolf

Onlangs was ik naar een concert en voor m’n neus stond een vrouw geruime tijd met haar telefoon in de lucht de show te filmen. Iets verderop, zowel links als rechts, stonden rood aangelopen mannen met zwaar gepimpte camera’s driftig te klikken.